Snuff Mill

  • slide0
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6
  • slide7
  • slide8
  • slide9
  • slide10
  • slide11
  • slide12
  • slide13
  • slide14


Snuff Mill was built in the 1800's and was originally a working property located in the curve of the river that runs through the village of Mitford. The new owners required a total refit and a sizeable extension onto the small family home as well as an orangery and summerhouse. The build initially involved a full strip-out and interior refurbishment, including the installation of a new heating system-Airsource, an environmentally and financially conscious way of now heating properties. The second phase of the build was a large ground to roof extension that increased the length of the old mill by 1/3rd of it's original size. It was essential that the new extension seamlessly blends into the old building so that the authenticity and character of Snuff Mill is preserved. A sympathetic approach was required and our time and attention to detail is illustrated in the perfect pairing of the original weathered stonework with new stone. A be-spoke and beautiful orangery was added to the back of the property to give additional living, eating and relaxing space and brings the garden and views of the river into the house. The open-plan kitchen is built around a very generous central island and clean lines, colour and light flooring add to the sense of space that the old mill now provides. A Huxmar All Season Summerhouse was the final part of this beautiful and enjoyable build. Specifically designed and installed to perfectly compliment the garden space, views of the house and the surrounding village and countryside. Taking an old authentic building that is part of the heritage of the village presented challenges beyond structural. The need to be sympathetic to the property and it's location was paramount but Snuff Mill now sits comfortably in it's environment.